Student programa Marketing i prodaja stekao je znanja u okviru Erasmus mobilnosti u Parizu, gde je u kompaniji Let’s go Bat radio upravo u oblasti marketinga.
Dino Veger, student iz Hrvatske, podelio je svoje utiske o Erasmus mobilnosti, a evo nekih od njih.
„Tokom boravka u inostranstvu imao sam priliku da obavljam praksu u kompaniji koja se bavi marketingom i prodajom. Ova jedinstvena prilika omogućila mi je sticanje dragocenog iskustva u međunarodnom okruženju, gde sam se suočavao sa izazovima i prilikama koje su proširile moje razumevanje marketinških i prodajnih strategija. Radna atmosfera bila je saradnička i podržavajuća, sa timom iz različitih delova sveta. Tokom prakse sarađivao sam sa različitim sektorima kompanije. Moj rad bio je usmeren na nekoliko ključnih aktivnosti:
istraživanje tržišta, digitalni marketing, prodaja i odnosi sa klijentima, izveštavanje i analitika. Stečeno znanje tokom prakse u inostranstvu, usredsređeno na marketing i prodaju, ima direktan i trajan uticaj na moju buduću karijeru.
Saradnja sa mentorom imala je ključnu ulogu u mom profesionalnom razvoju. Mentor, iskusan stručnjak u oblasti marketinga i prodaje, pružao mi je vođstvo, podršku i savete tokom celog pripravništva. Njegova pomoć bila je neprocenjiva u sticanju veština, izgradnji mreže i razumevanju složenosti međunarodnog poslovanja.
Pariz, jedan od najlepših i najslikovitijih gradova na svetu. Ovo iskustvo obogatilo je moj život na mnogo načina, naime pružilo mi priliku upoznati bogatu kulturu, istoriju i način života ovog prelepog grada. Pronašao sam smeštaj koji je bio relativno blizu radnog mesta. Stan je bio udoban i dobro opremljen, sa dovoljno prostora za moje potrebe. Nalazio se u mirnom kvartu sa dobrom povezanošću javnog prevoza, što mi je olakšalo putovanje na posao i po drugim delovima grada. Što se tiče hrane, Pariz je poznat po svojoj gastronomskoj sceni te sam tokom svog boravka imao priliku uživati u različitim jelima. Upoznao sam se sa tradicionalnom francuskom kuhinjom, uključujući delikatese kao što su kroasani, baget, sirevi i vina. Javni prevoz u Parizu vrlo je efikasan i dobro organizovan. Većinu vremena vozio sam se biciklom, koji smatram najefikasnijim prevoznim sredstvom, a takođe je ekološki prihvatljiv.
Generalno, sve što radim novo i nepoznato unapređuje moj lični razvoj, a najbolji pokazatelj toga bila je upravo ova Erasmus praksa. Moje iskustvo u Parizu pružilo mi je priliku za rast u različitim aspektima mog života. Prvo, stekao sam znatno veće samopouzdanje. Rad u novom okruženju, daleko od doma, pružio mi je priliku testirati svoje sposobnosti i sa poverenjem donositi odluke. Oslanjanje na vlastite snage i resurse postalo je ključno za uspešno prevazilaženje novih izazova. Drugo, razvio sam prilagodljivost, važnu veštinu za budući uspeh. Prilagođavanje novim kulturama, radnim metodama i očekivanjima bila je izvor učenja i rasta. Treće, iskustvo rada sa kolegama iz različitih kultura poboljšalo je moje veštine interkulturalne komunikacije. Sposobnost razumevanja i saradnje sa ljudima različitih pozadina ključna je za rad u globalnom okruženju. I konačno, moje iskustvo u inostranstvu ojačalo je moj osećaj lične odgovornosti za vlastite zadatke i projekte. Razvio sam snažan osećaj za poštovanje rokova i održavanje visokog kvaliteta rada.”